How I got TrackIR working with Train Simulator 2014

Post Reply
Skull
Posts: 1
Joined: Sun Oct 13, 2013 9:34 am

How I got TrackIR working with Train Simulator 2014

Post by Skull » Mon Oct 14, 2013 6:21 am

I managed to find a way to get my TrackIR to work a bit in train simulator. It only works for looking around, not zooming etc.

1. Start trackIR (I use the one-to-one profile for train simulator)
2. Start TIRMouse.exe (called Mouse Emulation in the windows start menu)
3. Run the TrainSimulator autoHotKey script
4. Start Train SImulator.

If you're not familiar with AutoHotKey, it's a free scripting control program for windows. With it, I bind the \ and | keys to allow turning on and off free look mode.

So in game I press \ and now the trackIR allows me to freely look around. (autohotkey is holding the right mouse button down for me.) When I want to stop the free look, I press | (shift \).

Here's the autohotkey script:

Code: Select all

; Autohotkey definitions for TrainSimulator

#SingleInstance force

|::
Click right
MouseMove,0,1080,0
return

\::
MouseMove,960,540,0
Click down right
return
If you want to go to the next level, I use VAC to use voice commands. So I can just say "look around" and trackir is working. I say "look done" and it stops. I also have voice commands for bringing up the map, going between the various views and such. It really adds an immersive element to the game

gege21
Posts: 28
Joined: Thu Dec 26, 2013 12:31 pm
Location: FRANCE

Re: How I got TrackIR working with Train Simulator 2014

Post by gege21 » Sat Dec 28, 2013 12:20 pm

Hi Skull ;)

Just got VAC with registered license and try some TS2014 keystrokes views but the only one wich react to voice command is the "out of Windows" view. All the others key 1 for internal camera, key 2 for external camera front, key 3 for external camera rear doesn't responding to my voice command although in the test recognition of VAC builder all is functionning as expected.
I don't understand very well how to set up my TS2014 view into VAC Builder.
Can you explain me a bit how you do it ?
And how to activate TRackIR5 to run from VAC command ?

Thank you very much for the help

Best regards
Gerard

gege21
Posts: 28
Joined: Thu Dec 26, 2013 12:31 pm
Location: FRANCE

Re: How I got TrackIR working with Train Simulator 2014

Post by gege21 » Mon Dec 30, 2013 10:09 am

Sorry for the disturbance but I have successfully got working VAC with TS2014 now !

Thank you very much for the link to VAC system.

To use TRACKIR 5 to get working with TS2014, I use the JSJ's software :
http://www.gplshift.dk/

Enjoy and many thanks to his author !

Best regards
Gerard

MikeWitham
NaturalPoint Employee
NaturalPoint Employee
Posts: 1477
Joined: Mon Nov 04, 2013 10:19 am

Re: How I got TrackIR working with Train Simulator 2014

Post by MikeWitham » Mon Dec 30, 2013 10:55 am

Hello Gerard,

It was not a disturbance. Thank you very much for the update and I am glad to hear that it is working well for you.

Best regards,
Mike Witham
TrackIR Product Manager

Post Reply