Start PC with cameras conected

evaltuille
Posts: 31
Joined: Wed Jan 09, 2008 1:25 am

Start PC with cameras conected

Post by evaltuille » Mon Feb 04, 2008 8:10 am

Hello,

I've got two OptiTrack V100 connected in a USB hub and this in a HP PC. When I start the PC, it doesn't run properly; i've got to disconnect the cameras to allow the PC to starts. Has anybody have the same problem? Has anybody what is the problem?
I've change in the BIOS setup the order of loading the configuration and the USB Device is the last.
And I've disconnect the cameras from the HUB and the problem dissapear.

Thank's a lot

leith
Posts: 192
Joined: Tue Jan 02, 2007 2:17 pm

Re: Start PC with cameras conected

Post by leith » Mon Feb 04, 2008 8:26 am

That's odd. I have an HP Pavilion that I've had semi-permanently connected to 8 cameras for a few months and have not had a similar problem. I'm running Vista on that box.

First order of business would probably be to see if you can troubleshoot the problem down to the camera config. Is it a single camera? Any camera? Over a certain number? What about different USB ports? Different Hubs?

Flash a new bios to the motherboard perhaps?

VincentG
Posts: 7728
Joined: Mon Jul 17, 2006 5:00 am
Location: Corvallis, Oregon

Re: Start PC with cameras conected

Post by VincentG » Mon Feb 04, 2008 10:57 am

What OS are you running?

Laptop/desktop?

What model of HP system?

System specifications?

What version of the firmware?

Any fingerprint scanner installed on the system?

Other USB devices installed?

markdc
Posts: 156
Joined: Sat Apr 30, 2005 5:00 am
Location: California
Contact:

Re: Start PC with cameras conected

Post by markdc » Mon Feb 04, 2008 11:45 am

I've always had this problem. I just connect the cams after starting the system. HP core 2 duo 17" laptop, XP, 12 cams. Occurs wheter using hubs or connecting a single camera directly. I haven't tried to start it with cams attached in months though.

VincentG
Posts: 7728
Joined: Mon Jul 17, 2006 5:00 am
Location: Corvallis, Oregon

Re: Start PC with cameras conected

Post by VincentG » Mon Feb 04, 2008 12:00 pm

Mark - What model of HP laptop?

Jim
NaturalPoint Employee
NaturalPoint Employee
Posts: 1395
Joined: Mon Oct 14, 2002 5:00 am
Location: Corvallis, Oregon
Contact:

Re: Start PC with cameras conected

Post by Jim » Mon Feb 04, 2008 4:15 pm

Yes, we have seen this problem, but only with HP computers. We tracked it down to a BIOS problem once, for a laptop made in '04, they updated the BIOS once in'06 and then that was it. We believe it to be an HP BIOS or USB chip problem. Strange I know. Vince might be able to help track it down more with your computer specs.

evaltuille
Posts: 31
Joined: Wed Jan 09, 2008 1:25 am

Re: Start PC with cameras conected

Post by evaltuille » Tue Feb 05, 2008 1:48 am

Hello,

The computer is a desktop, a HP Compact DC 7700 P with Windows XP, is there anyway to solve this problem?

Thanks a lot

VincentG
Posts: 7728
Joined: Mon Jul 17, 2006 5:00 am
Location: Corvallis, Oregon

Re: Start PC with cameras conected

Post by VincentG » Tue Feb 05, 2008 12:14 pm

Which version of the desktop model?

-HP Compaq dc7600 Convertible Minitower PC
-HP Compaq dc7600 Small Form Factor PC
-HP Compaq dc7600 Ultra-slim Desktop PC

What version of the system bios is currently installed?

evaltuille
Posts: 31
Joined: Wed Jan 09, 2008 1:25 am

Re: Start PC with cameras conected

Post by evaltuille » Wed Feb 06, 2008 4:46 am

The model is HP Compaq dc 7700 p Convertible Minitower

The version on the BIOS: 786E1 v02.10

VincentG
Posts: 7728
Joined: Mon Jul 17, 2006 5:00 am
Location: Corvallis, Oregon

Re: Start PC with cameras conected

Post by VincentG » Wed Feb 06, 2008 10:34 am

1 - Make sure that you have the latest version installed - 3.03 Rev. A (12 Sep 2007)

2 - Look into the HP ProtectTools Security Manager software. I appears that this has some bios settings, that effect the USB interface.....

Post Reply