TrackIr 4 device not detected, blue led flashing

tom_muc
Posts: 7
Joined: Sun Dec 21, 2008 4:38 pm

Re: TrackIr 4 device not detected, blue led flashing

Post by tom_muc » Sun Dec 21, 2008 4:50 pm

Hi Vincent,

TIR4 worked well for 1 month, no response from device since yesterday.
- no device detected
- blue LED flashing
- Serial # : xxxxx
- SW: xxxx.36
- no change on system
- in device manager exist a "NaturalPoint Device",
-- a "NaturalPoint TrackIR 4"
- driver reinstall done successfully
- device is connected directly, no hub.
- no device on different machines

Seems to me like the hardware problem with flashing blue LED...
Any ideas? Thanks!

tom_muc

spitfireace
Posts: 7
Joined: Mon Dec 15, 2008 3:37 pm

Re: TrackIr 4 device not detected, blue led flashing

Post by spitfireace » Mon Dec 22, 2008 9:12 am

hi tom,

Exactly the same problem i experienced, to me it just happened suddenly, went to play after a long time not using it, updated software to .36 software, loaded it up, and device not detected, but blue led flashing, if i change software i get other messages, like it detectts it but gets stuck in configuring, etc... i got an email saying its hardware failure, but i see there is a few people with the same type of error, so just wonder how come all this people at same time have this hardware failure....

VincentG
Posts: 7728
Joined: Mon Jul 17, 2006 5:00 am
Location: Corvallis, Oregon

Re: TrackIr 4 device not detected, blue led flashing

Post by VincentG » Mon Dec 22, 2008 10:04 am

[quote=tom_muc]Hi Vincent,

TIR4 worked well for 1 month, no response from device since yesterday.
- no device detected
- blue LED flashing
- Serial # : xxxxx
- SW: xxxx.36
- no change on system
- in device manager exist a "NaturalPoint Device",
-- a "NaturalPoint TrackIR 4"
- driver reinstall done successfully
- device is connected directly, no hub.
- no device on different machines

Seems to me like the hardware problem with flashing blue LED...
Any ideas? Thanks!

tom_muc[/quote]

I would suggest contacting the Place of purchase, for a replacement device.

tom_muc
Posts: 7
Joined: Sun Dec 21, 2008 4:38 pm

Re: TrackIr 4 device not detected, blue led flashing

Post by tom_muc » Thu Jan 08, 2009 2:47 pm

Hi Vincent,

got a new one from mediadeal with serial number 84108 in Germany:
The device worked very well for 2 sessions. After that this device is also dead, but without any lights!

- no device detected
- no LED on,or flashing
- Serial # : 84108
- SW: xxxx.36
- no change on system

In the past I never had such a problem with hardware. I'm really surprised! Now I have to return the device a second time with insurance at my cost and time! What is your suggestion in this case? There is a major hardware bug, isn't it?

tom_muc

VincentG
Posts: 7728
Joined: Mon Jul 17, 2006 5:00 am
Location: Corvallis, Oregon

Re: TrackIr 4 device not detected, blue led flashing

Post by VincentG » Thu Jan 08, 2009 3:01 pm

I would look at the USB portion of the system causing an issue. You could be getting a power surge/short across the USB port, which then causes a hardware failure of the TrackIR unit.

I would recommend using an external USB hub (with it's own power supply) for connecting the next unit to the PC.

tom_muc
Posts: 7
Joined: Sun Dec 21, 2008 4:38 pm

Re: TrackIr 4 device not detected, blue led flashing

Post by tom_muc » Thu Jan 08, 2009 3:26 pm

Hi Vincent,

thanks for the fast reply. I use nearly 10 devices on the different ports - without any problems. I'm interested in the power surge/short:

What exactly do you mean? When HOTAS Cougar, 3 USB drives (2.5", 3.5", Card Reader, Mobile, mp3-player, mouse,...) survive these "surges", why not the TIR4? Doesn't met the system (USB) spec with the design? (My system is 1 year old...)

Btw, the first one died on a externally powered USB hub... Direct connection was done to test and avoid an additional loop in the discussion. I'm really disappointed!

tom_muc

VincentG
Posts: 7728
Joined: Mon Jul 17, 2006 5:00 am
Location: Corvallis, Oregon

Re: TrackIr 4 device not detected, blue led flashing

Post by VincentG » Thu Jan 08, 2009 4:12 pm

Most of those devices work on the lower power/amperage level. The TrackIR device is on the upper current level, for USB devices, and can be effected more easily be surges/brown outs.

jamestieman
Posts: 2
Joined: Thu Jan 08, 2009 8:25 pm

Re: TrackIr 4 device not detected, blue led flashing

Post by jamestieman » Thu Jan 08, 2009 8:39 pm

This happend to me when I reinstalled Vista 64. Blue light flashed and showed unknown device in manager. In device manager I right clicked unknown device and selected update drivers then browse my computer and browsed to windows folder and clicked next and then my trackir ir showed up and works.

rosssivi
Posts: 1
Joined: Sat Jan 10, 2009 10:34 am

Re: TrackIr 4 device not detected, blue led flashing

Post by rosssivi » Sat Jan 10, 2009 10:37 am

I have used my trackIR 3 times about a year ago and I have been far to busy to mess about with gaming but just tried it. When I try installing the driver I get an internal failure regardless if my trackir is plugged in. WHen plugged in I see a flashing blue LED... I have vista 64 with sp1 installed, 4gb ram, 2tb of hard drive space etc. It's the same system that I used back when I first got it but now it won't install the driver.

any ideas?

Internal Failure

Error Number 0x80040707

VincentG
Posts: 7728
Joined: Mon Jul 17, 2006 5:00 am
Location: Corvallis, Oregon

Re: TrackIr 4 device not detected, blue led flashing

Post by VincentG » Mon Jan 12, 2009 12:39 pm

answered via email

Post Reply